De opkomst van slaapvakanties!

21 november 2022

Slaaptoerisme

Zag ik aan het begin van het jaar 2022 in diverse trendrapporten een stijging van de Nederlandse vakantiemarkt en een krimp van buitenlandse vakanties (mede door coronacrisis), zo ontdekte ik nu een verdere ontwikkeling: het ‘slaap-toerisme’. Diverse  (luxe) hotels en resorts over de hele wereld bieden al een ‘deep sleep holiday’ aan. De verwachting is dat er meer innovaties zullen volgen in deze branche.

In mijn trendblog in 2018 schreef ik al over de ‘insomnia-business’. Dat blog kun je hier nog eens lezen.

Waar komt deze trend vandaan?

Enerzijds blijkt uit diverse onderzoeken in 2022 (o.a. GGZ, Zorgkrant) dat er een stijgende lijn is in het aantal mensen dat last heeft van slapeloosheid. Een van de oorzaken zou de pandemie zijn. In de Gezondheidsenquête van het CBS wordt deelnemers gevraagd of zij in de voorafgaande twee weken last hebben gehad van problemen met slapen. In 2018 heeft 24% van de Nederlanders vanaf 25 jaar daar bevestigend op geantwoord. Na de corona-crisis is dit percentage, volgens onderzoekers, nog groter geworden. Daarbij komt dat er dit jaar ook een stijging is (3,7% meer benzodiazepinen uitgifte dan in 2021) van medicamenteuze behandelingen bij slaapproblemen.

Slaap speelt een belangrijke rol in de mentale gezondheid van de mens, waaronder emotieregulatie en zelfcontrole. Verstoring van slaap zou kunnen bijdragen aan mentale problemen. Kortom, het is dus niet vreemd dat mensen een goede nachtrust superbelangrijk vinden. Hypnotherapeuten, meditatiespecialisten en holistische coaches zien bij hun cliënten een veranderde attitude ten opzichte van slaap. Er is meer bewustwording.

Hotelbusiness

Anderzijds lijkt deze sluimerende trend in de travel-business nu tot volwassenheid te komen. Werd voorheen de focus gelegd op uitstekende maaltijden (met bijbehorende drank) en avontuurlijke of sportieve activiteiten voor de reizigers, nu richten hotels zich meer op algehele “wellness en wellbeing”. Herstel van lichaam en geest tijdens een goede (nacht)rust, is belangrijk.

In hotels gaat men dus niet alleen zorgen voor ‘de hardware’ zoals luxe matrassen, gepersonaliseerde kussens voor de individuele cliënt (eventueel voorzien van een geurtje), bedtime-theesoorten en geluiddempende wanden, maar ook op yoga-  en meditatielessen of het inhuren van een slaapcoach.

Wellicht blijft er straks iemand naast je hangmat staan die, terwijl je wordt gewiegd, een lullaby zingt… Lijkt me héérlijk!

Astrid, november 2022

WELLICHT OOK INTERESSANT?
Fysieke intelligentie en een pil met dezelfde resultaten als een workout?
4 april 2024