Insomnia, een wakkere business!

13 september 2018

Slapend rijk worden

Wedden dat jij slechter slaapt dan jezelf zou willen? En in dit geval ben jij niet de enige.

Uit een recent onderzoek van het CBS (maart, 2018) blijkt dat één op de vijf Nederlanders (van 12 jaar en ouder) aangeeft moeite te hebben om in slaap te vallen, om door te slapen of men wordt te vroeg wakker. Van alle vrouwen kan bijna een kwart weleens de slaap niet vatten. Dat is ruim anderhalf keer zoveel als bij mannen Dit blijkt uit nieuwe cijfers uit de Gezondheidsenquete van het CBS.

Tijdgeest

Wij slapen tegenwoordig een stuk korter dan in 1900, gemiddeld zes en een half uur, tegenover de negen uur van toen. Echter te weinig slaap heeft effect op concentratie, stofwisseling en je gemoedstoestand. Daarom buigen diverse onderzoekers zich steeds vaker over slaapproblemen en slaapstoornissen.

Het is algemeen bekend dat een slechte kwaliteit van de slaap grote gevolgen kan hebben voor iemands fysieke en psychische gezondheid en sociaal welbevinden.

Wat zijn de oorzaken?  

Een slaapstoornis kan –volgens onderzoekers- ontstaan door verschillende zaken, zoals stress, leefgewoonten en traumatische gebeurtenissen.

Wat jongeren betreft, vermoedt Kerkhof (hoogleraar Universiteit van Amsterdam) dat de smartphone ook een belangrijke rol speelt. “Zij zijn eindeloos met die telefoon in de weer. Het blauwe licht van de smartphone veroorzaakt een verschuiving in je biologische klok. Daar komt bij dat je moeilijker de slaap vat als je voor het slapen nog cognitief wordt gestimuleerd door het drukken op knopjes of het lezen van een vervelende e-mail. Probeer dan maar eens in slaap te vallen.”

Powernaps en knuffelrobots

Bij grote bedrijven zoals Google en PWC zijn ‘powernaps’ inmiddels ingeburgerd. Het doen van een dutje leidt op korte en lange termijn tot een verbetering van de prestaties, zegt hoogleraar Kerkhof van de UVA. Het effect duurt twee tot drie uur en geeft een boost.

De slaapbusiness ontwikkelt zich snel. Er zijn apps waarmee je bedden kunt verstellen en bedienen. Slimme matrassen met sensoren geven aan wanneer een (bedlegerige) patiënt omgedraaid moet worden. Parijs heeft een snurkbar, London een slaaphotel en in Zwitserland zijn er slaapcoaches.

De eerste slaaprobot komt van Auping. Somnox is een robotkussen dat mensen helpt makkelijker in slaap te vallen en in slaap te blijven.

Welke trends worden het?

Ik voorzie genoeg kansen in deze business!

Astrid Schiepers, september 2019

WELLICHT OOK INTERESSANT?
Fysieke intelligentie en een pil met dezelfde resultaten als een workout?
4 april 2024