Trend of Hype: old school zweetbandje of smart sneakers? #whocares

17 juni 2024

Trend of Hype?

De sneaker

Deze week lanceerde Samsung (in samenwerking met Cheil, Elitac en Van Hoff) de sneaker van de toekomst. De Shortcut Sneaker die je gsm aanstuurt. Met verschillende bewegingen van je voeten, kan je bepaalde acties op je gsm uitvoeren.

Dit maakt het leven niet alleen efficiƫnter, maar ook leuker. Stel je voor: dansend een vergadering in!

Het is eigenlijk een simpel concept: door een bepaalde move met je sneakers te maken, reageert je Samsung mobieltje. Door te dansen kun je bellen, muziek afspelen of een applicatie openen. “Met deze techniek wordt het leven leuker, grappiger en magischer,” zegt de marketingmanager van Samsung Nederland.

De sneaker wordt natuurlijk gelanceerd met een knipoog. Niet alleen de materialen zijn vernieuwend, ook de techniek is innovatief. Bewegingssensoren die ten opzichte van elkaar tracken, een algoritme dat voortdurende leert en materialen die verwijzen naar de ruimtevaart. De sneaker is dus uniek en alleen maar weggelegd voor de ‘happy few’ met ‘happy feet’. Er wordt voorlopig maar een beperkt aantal sneakers vervaardigd: zes paar, volgens Samsung.

De zweetband

Dan zien wij in de media ook een item dat het grotere publiek bereikt. Winkeliers in Nederland melden namelijk een ongekende run op witte zweetbandjes. Niet alleen bereikbaar voor de meest rijken onder ons, maar een item dat beschikbaar is voor (bijna) iedereen. Tenminste, als het product niet uitverkocht is. De zweetband van Memphis Depay houdt iedereen bezig. Is het een handig accessoir dat zweetdruppels in de ogen voorkomt? John McEnroe droeg in zijn ‘wilde jaren’ de zweetband om zijn wilde haren in toom te houden. Handig! Of… ligt er een diepere betekenis achter en maakt Depay een statement door op te merken dat je ook een individu bent, binnen een team? Er zal de komende weken nog veel over geschreven worden!

Een nieuwe trend?

Ik lees in diverse magazines dat er ‘een trend’ is geboren, verwijzend naar de witte zweetband.

Stel je zelf echter de vraag: Is dit wel een trend?

Een trend laat voetsporen achter in de maatschappij.

Bij de doorontwikkeling van wearables (na de smartwatch, de trackingkleding, de slimme jas met sensoren en nu de dansende sneakers) kunnen wij spreken van een technologische trend. De sneaker is een product dat voortkomt uit een trend: technologische vooruitgang.

Bij de witte zweetband is er sprake van een heropleving van een mode-item, wel of niet voorzien van een statement. En naar mijn mening is het slechts een hype: nu in de schappen van de winkels, volgend jaar niet meer. Een trendy product dus.

Maar ach, Who Cares?

juni 2024, Astrid

 

 

 

WELLICHT OOK INTERESSANT?
Fysieke intelligentie en een pil met dezelfde resultaten als een workout?
4 april 2024