ZERO HEROES; TRENDS EN TRANSITIES IN DE HORECA

4 maart 2024

TRANSITIES

“Hoe maak ik van mijn huidige bedrijf een groeibedrijf?” Deze vraag staat centraal bij een van mijn opdrachtgevers, een jonge ondernemer in de horeca. De foodbranche is in transitie. Van verduurzaming tot de opkomst van AI. Deze ondernemer krijgt te maken met uitdagingen. Hoe beweeg ik succesvol mee met deze transities? Ik wil vasthouden aan onze vaste kernwaarden als gastvrijheid, servicegerichtheid en kwaliteit, terwijl wij te maken krijgen met personeelstekorten en wellicht met financiële uitdagingen.  

Uit onderzoeken blijkt dat de de transitie in de foodbranche zich zal afspelen op een aantal vlakken, waaronder:  

  • Eiwittransitie: van dierlijk eiwit naar plantaardige eiwitbronnen; 
  • Plasticreductie: van wegwerpmaterialen en single-use-plastic naar herbruikbaar servies en ‘breng je eigen mok mee’, daarnaast minimaliseren van overbodige verpakkingen; 
  • Personeel & arbeid: van ervaren personeel in vaste loondienst naar ‘open hiring’ en tijdelijke inhuur (zelfs voor 1 dag); 
  • Artificial Intelligence: van alles zelf doen naar slimme oplossingen; 
  • No food waste: van veel afval in de keuken naar het beperken van voedselverspilling; 
  • Mindful drinking: van alcohol naar 0.0. 

 FUTUREPROOF

Ook de horeca wordt zich steeds meer bewust van de klimaatproblematiek. Klanten hebben meer aandacht voor duurzaamheid en dat beïnvloedt hun levensstijl en dus ook hun mening over ‘uit eten gaan’. Niet alleen heeft men ideëen over hetgeen op het bord wordt gepresenteerd, maar ook over het hele concept (uiteraard ook achter de schermen). 

Wat kan de horeca dan met Ai?  

Camera’s in de keuken is een toekomstige optie.

Camerabeelden kunnen vastleggen of de borden mooi zijn opgemaakt (naar voorbeeld van de chef), of dat het bord niet te lang blijft staan op de uitgiftebalie en of de bestelling compleet is, alvorens deze wordt uitgeserveerd. Hoe vaak komen de frietjes niet veel later?  

Camera’s boven de afvalbakken, zodat herkend wordt wat en hoeveel afval wordt weggegooid en deze kan berekenen wat er aan kostenbesparing mogelijk is. Welke borden komen ‘vol’ terug naar de keuken? Wellicht is de volgende stap dat de camera van de ‘left-overs’ een nieuw gerecht kan bedenken? 

Genoeg voer voor discussie, dus.

Astrid, maart 2024

 

 

WELLICHT OOK INTERESSANT?
Fysieke intelligentie en een pil met dezelfde resultaten als een workout?
4 april 2024