In the #monkmode? Afkicken voor Generatie Z

24 oktober 2023

Rush 

We weten het! Internet is ver-sla-vend! Hele generaties zijn vastgeketend aan het beeldscherm van hun gsm. Urenlang scrollen op TikTok of op jacht naar de Instagram-hartjes. Door bezig te zijn op de smartphone maak je een golfje gelukshormoon, dopamine, aan. En deze rush houdt velen uren en uren in de ban. 

Gaat het tij keren? 

Is FOMO (fear of missing out) aan het afnemen? Jongeren zien de voordelen van een social media detox. Op TikTok is #MonkMode razend populair. Jongeren roepen middels deze hashtag op tot het nemen van een levensveranderende beslissing. #Monkmode staat voor positiviteit en voor een veranderende levensstijl met meditatieve momenten, suikervrije en alcoholvrije dagen en aandacht voor een gezond lichaam en een stressloze mindset. Het vergroten van je focus dus. 

Het is natuurlijk de vraag of deze trend ook echt gaat leiden tot meer persoonijke groei en toewijding aan jezelf door het leven van een monnik als inspiratiebron te nemen. Ondernemer Iman Gahdzi, een populaire YouTuber, maakte de term populair. Hij verdient er geld mee.  

Er is echter wel degelijk een groeiende groep jongeren die social media zien als waar het in eerste instantie voor bedoeld was: een technologische tool die alle bewoners van onze aardbol waardevolle menselijke connecties biedt. De mogelijkheid om lange afstanden om te vormen tot langdurige relaties. 

Influencers 

Monica Geuze stopje in januari 2023, na ruim acht jaar, met vloggen over haar dagelijks leven. De 27-jarige influencer was een van de eerste dagelijkse vloggers in Nederland en kreeg er grote bekendheid mee. Maar ook zij zag, ondanks de inkomsten die dit haar heeft opgeleverd, de negatieve aspecten van het voortdurend online zijn.  

Contencreators geven echter wel aan dat platformen, zoals Instagram, ze met likes en views belonen als ze zelf de hele dag door op hun socials bezig zijn. Zijn ze op Instagram actief (stories posten, dm berichten, liken van anderen), dan schiet hun engagement rate omhoog. Nemen ze een pauz? Dan vallen ze terug.  

Moeilijk, om dan een detox te nemen. 

Astrid Schiepers, oktober 2023 

WELLICHT OOK INTERESSANT?
Fysieke intelligentie en een pil met dezelfde resultaten als een workout?
4 april 2024