It’s just an illusion? Generatie Z en #delulu

4 oktober 2023

#delulu

In 1982 schreven de musici Tony Swain en Steve Jolley, als artiestenduo onder de naam ‘Imagination’, het bekende funky-nummer “It’s just an illusion”. De song vertelt het verhaal van een jongere die droomt over een (onbereikbare) liefde, over hoop hebben en wat de toekomst zal brengen.  

Follow your emotions anywhere
Is it building magic in the air?
Never let your feelings get you down
Open up your eyes and look around 

Waren zij hun tijd vooruit of heeft de tijd ons ingehaald? 

Sinds een paar maanden is #delulu het buzzword op TikTok, oftewel “delusion is the solution to everything”. 

TikTok

Deze nieuwste TikTok Trend die door Generatie Z wordt omarmd, ging in eerste instantie over “delulu daten”. Delulu, afkomstig van het woord delusional, betekent zoiets als het feit dat jij jezelf wat wijs maakt. Dit suggereerde vooral dat jongere meiden, zogenaamde delulu girls, zich een illusie maakten over een date of mogelijke date met een popster. Vrienden en vriendinnen waren overtuigd dat de persoon in kwestie geen interesse zou hebben in een afspraakje. Maar de jonge dame hield vast aan haar eigen waarheid. 

Het buzzwoord #delulu wordt nu gebruikt in een bredere en veelzijdigere context. Niet alleen in de liefde, maar ook op andere gebieden is #delulu een #solulu geworden. 

Zelfontplooiing

Delulu is gericht op absolute positiviteit zodat jij je wensen, dromen en ambities kan omvormen tot een waarheid. Jij zorgt ervoor dat het écht gaat gebeuren, zelfs als iedereen het niet met je eens is en zelfs als je kansen beperkt zijn. 

Hiermee raken wij een onderdeel van Generatie Z, namelijk de struggles waar jongeren weleens mee worstelen, in dit geval het ontbreken van zelfvertrouwen. Generatie Z heeft kenmerken als ondernemend en technisch snugger, maar ook: onzeker over de toekomst. Zelfontplooiing is voor jongeren niet alleen strevenswaardig, maar het is ook een missie. Veel Nederlandse jongeren en volwassenen delen deze overtuiging. 

Uit onderzoek blijkt dat veel jongeren een optimistische mindset ontberen, terwijl ook uit onderzoek naar voren komt dat het juist een belangrijke rol speelt in zelfvertrouwen en het realiseren van je doelen.  

Delulu is dus een oproep aan jongeren om de negatieve self-talk in te ruilen voor optimisme, je mindset vullen met positieve gedachten.  

Could it be that? In all this confusion…. 

Could it be that? It’s just an illusion, now… 

 Astrid, oktober 2023

 

WELLICHT OOK INTERESSANT?
Fysieke intelligentie en een pil met dezelfde resultaten als een workout?
4 april 2024