Nailpolishrobots en kissing machines

2 april 2023

Kan een machine een kus vervangen?

De verwachting is dat robots steeds meer taken van ons over gaan nemen. Of een deel van de taken. Kijk maar naar de zelfrijdende auto’s. Tesla heeft een paar maanden geleden een werkend prototype van zijn mensachtige robot Optimus laten zien. Volgens Tesla-Elon Musk gaat de mensachtige robot uiteindelijk ‘minder dan 20.000 dollar’ kosten en gaat het bedrijf er ‘miljoenen’ van produceren. https://www.youtube.com/watch?v=2dS0aDMQoD4

Robots die kunnen metselen, zwaar werk overnemen in fabrieken, of uiteindelijk zelfs kunnen schoonmaken in restaurants: ze worden steeds vaker ingezet. Er is een groot tekort aan personeel en het kabinet ziet robotisering als een belangrijke oplossing, staat in een Kamerbrief: “We moeten hetzelfde werk met minder mensen kunnen doen” (NOS, december 2022).

Robot vervangt nagelstylistes?

Het aantal nagelstylisten in Nederland is de afgelpen vijf jaar flink toegenomen. In 2018 stonden er ruim 7.830 nagelstylisten ingeschreven bij de KvK. Begin 2023 zijn het er bijna 11.300. Het aantal concurrenten groeit, maar blijkbaar is de markt nog niet verzadigd.

Toch komt er waarschijnlijk binnenkort een snelle concurrent bij!

In de USA werd er door het bedrijf “Clockwork” sinds 2017 gewerkt aan een manicurerobot. Een paar maanden geleden werden diverse robots geplaatst in grote winkelcentra. Een manicure kost slechts 8 dollar en duurt 10 minuten.

Natuurlijk geen gezellige babbel of een kopje thee erbij, maar wel tijdwinst!

https://likeclockwork.com/

Long-distance lovers

Een Chinese start-up lanceerde in maart 2023 een machine om op afstand te kussen. Sensors in siliconenlippen verzamelen data en zorgen ervoor dat de lippen opwarmen en geluidjes maken. Je kunt dus als je verblijft in andere continenten op de aardbol toch ‘realtime’ kussen met je lief. Een échte ervaring zegt de ontwerper, die tijdens de lockdown geïnspireerd werd voor deze “long lost touch”.

https://www.youtube.com/watch?v=PiEjQlmW-FU

Bespaart overigens ook tijd… 🙂

Astrid, april 2023

WELLICHT OOK INTERESSANT?
Fysieke intelligentie en een pil met dezelfde resultaten als een workout?
4 april 2024