Puppy pawty business

15 januari 2023

De markt voor alles wat te maken heeft met huisdieren laat al jaren mooie groeicijfers zien. Voor beleggers zijn er dan ook steeds meer mogelijkheden.

De kattenpopulatie is volgens onderzoek van NVG en Dibevo tijdens de COVID-19 pandemie gestegen van 2,9 miljoen (2019) naar 3,1 miljoen. Het aantal honden steeg van 1,7 miljoen (2019) naar 1,9 miljoen. Een op de 5 gezinnen heeft een hond. (De Pet-monitor, 2021)

booming business

De wereldwijde markt voor dierenverzorging wordt momenteel geschat op meer dan 200 miljard dollar en zal naar verwachting in 2026 groeien naar meer dan 300 miljard dollar. Nu het huisdierenbezit tijdens de pandemie verdrievoudigde en mensen meer tijd thuis doorbrengen met hun huisdieren, krijgen onze viervoetige vrienden meer aandacht (en traktaties!). Dat geldt ook voor de bedrijven die hun leven beter en comfortabeler maken.

Wereldhondendag, jaarlijks op 26 augustus, krijgt meer aandacht. Het event is ontstaan in 2004, opgericht door Colleen Paige, als ode aan de hond(en) die voor mensen zorgen (zoals in oorlogsgebieden, politie- en drugshonden, hulphonden voor blinden en slechtzienden) maar ook om aandacht te vragen voor adoptie van (afgedankte) asielhonden.

take care

De markt van dierengezondheidszorg, pharmaceutica voor dieren (zoals CBD-olie voor honden), dierenverzorging en entertainment groeit enorm. De vraag naar hondentrainers, huisdierencoaches en gedragsdeskundigen zal stijgen. We willen onze hond graag opvoeden maar als we zelf minder tijd krijgen zal er vaker een beroep worden gedaan op de trainer en/of gedragsdeskundige. De dierenspeciaalzaken groeien uit tot vermaakcentra  waar techniek een grote rol speelt. Het marktaandeel dierenspeciaalzaken zal stijgen tot 744 miljoen euro in 2030, ten opzichte van 457 miljoen in 2020.

Chatbots in dierenartsenpraktijken moeten ongeduldige klanten te woord staan. Alles voor de positieve reviews, natuurlijk!

humanisering

De rol van het dier binnen het gezin verandert door trends als humanisering en lifestylisering. Je wilt alles weten over je huisdier? DNA-onderzoek is al gebruikelijk. Technologie in de woonkamer? Een interactieve krabpaal voor de kat is straks niet meer weg te denken. Applicaties op je gsm om je huisdier te monitoren, horen er ook bij. Bij de populaire ‘gender reveal party’ in het jonge gezin, heeft de trouwe viervoeter vaak een hoofdrol. Als het einde van het gezelschapsdier in zicht is, vinden baasjes het belangrijk dat er op een waardige manier afscheid genomen wordt van het overleden huisdier, mét rouwkaarten en een uitvaart.

Nu maar hopen dat er in de toekomst ook wat meer aandacht voor de productiedieren komt…

Astrid, januari 2023

WELLICHT OOK INTERESSANT?
Fysieke intelligentie en een pil met dezelfde resultaten als een workout?
4 april 2024