Dry daten is zóóóó 2023 !

13 december 2022

Lonely christmas

Nu de kerstdagen er weer zitten aan te komen en het ‘all I want for Christmas is you’ via alle mogelijke kanalen de lucht in wordt geslingerd, verlangen veel mensen naar een leuke partner. Hoewel wij in 2022 teruggekeerd zijn naar het “normale” daten is het datinggedrag wel het afgelopen jaar veranderd. De pandemie heeft de consument wat zaken geleerd, die meegenomen worden in het huidige daten. Wij zien wat veranderingen in het gedrag van de consumenten.

Zero moment of truth

Allereerst het eerste contact. Het online daten start nu steeds vaker met DMs (direct messages). Het ijsbreken en shitshatten gebeurt online, gewoon via de socialmediakanalen. Vooral de jongeren van Generatie Z voelen zich comfortabel genoeg om zich kwetsbaar op te stellen in online conversaties via Instagram of Messenger FB. Men is zo gewend continu online te zijn, te chatten met vrienden en minder bekende vrienden, dat al heel snel ook persoonlijke zaken worden gedeeld met de ander.

Sites & apps

Datingsites en datingapps zijn nog steeds populair, maar lijken een wat ander imago te krijgen. Zijn ze nog wel van deze tijd? Een datingsitegebruiker geeft gemiddeld €64 per jaar uit aan datingapps. Er wordt veel geklaagd over sugar-dates, fake profielen, datingfraude en grensoverschrijdend gedrag. In 2023 vindt men elkaar via Instagram. Er wordt dus niet meer naar links of rechts geswipt, nee… men communiceert gewoon direct en rechtstreeks. Recent onderzoek door Bumble (2022) toont aan dat het doorbreken van de genderrol (rolpatroon) ook in datingsites evolueert. Bumble is een nieuwe datingapp (waarbij vrouwen de eerste stap moeten zetten), maar het onderzoek toont ook aan dat er een verzadiging in de markt van apps is ontstaan. Tinder, Hinge, Bumble, Thursday, Lexa en Parship zijn populair en worden actief gebruikt door ca. 1,4 miljoen Nederlanders. Voor iedere voorkeur is er wel een geschikte app of site.

First dates

Als je dan, na het online profielchecken, live aan de slag gaat, dan zijn er nog wat tips. Bij de directe berichten op IG voeg je wel een meme toe, zodat de andere kant kan zien of je dezelfde humor hebt. Ook is het belangrijk dat je kennis hebt van de sterrenbeelden. Generatie Z is veel bezig met horoscopen en astrologie, dus je moet wel weten of jij als Steenbok een match bent met die Waterman.

Wat er aan datingtrends zit aan te komen zijn o.a. de hobby-dates (eerst de gezamenlijke hobby bespreken, dan samen uitproberen), de single-dates (bewust daten met iemand die vast en zeker ook single wilt blijven), walking dates (ná de pandemie is dit een blijvertje) en als laatste (en niet de minste opgave) de zogenaamde ‘dry-dates’. Geen alcohol, maar een chocomelletje of een bruisend watertje nuttigen en dus nuchter blijven op date.

Dit laatste geeft overigens niet de garantie tóch een kater te krijgen, achteraf….

Astrid, december 2022

 

WELLICHT OOK INTERESSANT?
Fysieke intelligentie en een pil met dezelfde resultaten als een workout?
4 april 2024