Biodesign, tijd voor (dure) duurzaamheid?

2 november 2022

Balenciaga lanceerde op 26 oktober jl. een noviteit tijdens de gehouden wintershow ‘22. Nog nooit heeft een groot modemerk op deze wijze ‘duurzaamheid’ in de collectie gebracht. Het merk toonde de “Balenciaga Maxi Hooded Wrap Coat” gemaakt van ephea™. Een alternatief voor leer en synthetische stoffen. De coat zal begin deze maand te koop zijn in geselecteerd winkels in Beijing, Beverly Hills, Londen, Milaan, New York, Parijs, Shanghai, Tokyo en Toronto.

Ephea™ is materiaal dat gemaakt is van paddestoelen. Het is biomateriaal, vervaardigd met puur mycelium (netwerk van schimmeldraden van paddestoelen). Omdat het materiaal gecultiveerd wordt op een pure basis, is het gevaar van kruisbesmetting met chemicals gedurende het groeiproces uitgesloten. Deze huidige kwaliteit is nog nooit geëvenaard.

Het is de eerste keer dat dit materiaal op dit kwaliteitsniveau in fashion is toegepast. Het materiaal is homogeen en sterk. Het product vereiste een intensieve samenwerking tussen fabrikant, technologen en SQIM™, de makers van het materiaal.

We zien meer van deze initiatieven in de fashionindustrie, die overigens nog steeds de tweede grote vervuiler op onze planeet is, na de olie-industrie. Zo werkt Hermès samen met Mycoworks en Ralph Lauren met Natural Fiber Welding.

Mycelium ligt ook ‘op de tekentafel’ bij veel designers, die geen ‘high-end fashion’ ontwerpen. En… creativiteit is nodig om de wereld écht te veranderen. Zo lanceerde studio MOM recent een duurzame fietshelm, genaamd MYHelmet, gemaakt van mycelium. My Helmet: een helm die zowel je hoofd als de planeet beschermt, dus. We zien ook dat niet alleen de fietsindustrie, maar ook de accessoires steeds duurzamer worden.

Ik ben overigens wel nieuwsgierig naar de prijs van de Balenciaga coat…..

bron: @ephea_myceleum

Astrid, november 2022

WELLICHT OOK INTERESSANT?
Fysieke intelligentie en een pil met dezelfde resultaten als een workout?
4 april 2024