Post Corona Trend 2: #naturiteit

14 maart 2021

Op zoek naar trends

In deze serie van artikelen rondom het post-corona tijdperk, beschrijf ik een aantal trends die wij (volgens diverse onderzoeken) gaan terugzien in de maatschappij. Het gaat hier om gedrag van mensen, ontstaan uit behoeftes (denk maar aan de pyramide van Maslow) en soms als een reactie op een tijdperk of door het ontstaan van nieuwe waarden.

Natuur als inspiratiebron

Naturiteit is een term die verwijst naar de natuur. Al vóór de Corona pandemie groeide de beweging om de klimaatverandering op de kaart te zetten. Greta Thunberg was als 16-jarige een bekend gezicht tijdens de klimaattop in 2019. In Zweden demonstreerde zij iedere dag tijdens haar schoolvakantie en daarna volgden vele jongeren haar voorbeeld. Zo werd zij een boegbeeld voor de klimaatdemonstraties.

Mensen beseffen dat veranderingen nodig zijn om aarde leefbaar te houden. Wat en hoe wij 3,8 miljard jaar hebben gewerkt, gewoond en gebruikt, is en blijft een belangrijke en dominante rol spelen. Zeker ook in periodes waar onzekerheid hoog is. Dit zorgt voor een herontdekken van de natuur. Sinds de lockdown wil iedereen weer een huis met een tuin, of minstens de natuur binnen halen met groene kamperplanten. Paddestoelen zijn weer populair, omdat het ons direct met de natuur verbindt. Zo zien wij dat mycelium (zwamvlok, netwerk van schimmeldraden van paddestoelen) veel gebruikt gaat worden in de fashion industry. Emilie Burfeid is met haar schoen (uit mycelium en hondenharen) genomineerd voor de Green Concept Award 2021. http://www.emil-blau.com/projects/sneature.html

Deze experimenten lopen overigens al langer. In 2017 ontwierp Aniela Hoitink al een jurk uit mycelium. https://neffa.nl

Stella McCartney lanceert  zomer 2021 een collectie met mushroomleather.

Groen

De natuur geeft rust en voelt als een veilige haven. Daarom dat outdoor bootcamps, sunset yoga en weekendjes weg in de natuur, in trek zijn. Het vermogen om te herstellen in de natuur wordt door diverse onderzoeken aangetoond. Sinds de Corona crisis werken veel mensen thuis. Soms verblijven ze bijna de hele dag in dezelfde omgeving, hetzelfde kamertje of kantoorruimte. Dit heeft ook veel mensen aan het denken gezet. Waarom zou je nog in de stad wonen als je niet altijd op kantoor hoeft te zijn?

Natuurlijk zien wij voorlopig nog een verstedelijking, maar om steden leefbaar te houden wordt de natuur (parken, plantsoenen, groene tuinen op daken) wel meer naar de leefomgeving gehaald.

Bovennatuurlijk menselijk lichaam

Ook het menselijk lichaam wordt weer gezien als ‘je eigen natuur’.  Populair is de Wim Hof (ice man) methode, die ademhalingsoefeningen, koudetraining (in een ijsbad zitten) en de mindset combineert. In 2014 is wetenschappelijk bewezen dat de mens in staat is het het autonome zenuwstelsel te controleren.

Een technische biologische ontwikkeling is ‘biohacking’. Het draait hier om het optimaliseren van je eigen lichaam en je leven. Het aantal biohackers in Nederland neemt toe. In Nederland is Peter Joosten een bekende biohacker. Hij meet alles wat er in zijn lichaam gebeurt. Niet alleen door middel van tracking apparatuur, maar ook door het implementeren van een NFC chip. In Nederland zijn er nu ruim 200 mensen met een NFC chip. In dit filmpje voor Galileo wordt hij geinterviewd: https://www.youtube.com/watch?v=1tP2RMr-nIA&t=228s

Kortom, niet alleen individuen maar ook organisaties en bedrijven zijn op zoek naar ‘een betere versie’ van zichzelf, waarbij de natuur een belangrijke rol speelt.

Tuinarchitecten, bedrijven in groenvoorziening, tuincentra en planten- en bomenkwekers krijgen een druk seizoen….

Astrid, 14 maart 2021

© Aniela Hoitink

 WELLICHT OOK INTERESSANT?
Fysieke intelligentie en een pil met dezelfde resultaten als een workout?
4 april 2024