Kinderen massaal op berenjacht! In de ban van het coronavirus

29 maart 2020

Nederland op zijn kop

Dat ons land (letterlijk en figuurlijk) in de ban is van het coronavirus zorgt ervoor dat wij leven in angst en stress. Het doet wat met de mens. De ontwrichte dagen, de angst voor een infectie, plotselinge onzekerheid; het heeft een groot effect op onze samenleving.

Van nature verblijft de mens het liefst in een fijne, vertrouwde omgeving; een plek waar we ons veilig voelen. Daardoor voelen we ons het best in een omgeving die we al kennen, omringd door mensen die we kennen. ‘Oost, west, thuis best’ is een spreekwoord dat aangeeft dat ‘thuis’ een prettige plek voor ons is, of in ieder geval zou moeten zijn.

wegvallende structuur

De structuur die nu grotendeels wegvalt, zorgt ervoor dat de meeste gezinnen ‘het leven opnieuw moeten uitvinden’. Er ontstaan ruzies en irritaties. Men wordt ongeduldig en verlangt naar duidelijkheid en ‘ankerpunten’.

Binnen de nieuwe kaders (verlies van controle en autonomie) ontstaan er toch nieuwe initiatieven. Diegene die zich zelf kunnen motiveren en in beweging kunnen blijven, gaan op zoek naar nieuwe vormen van interactie. Een van de initiatieven is de knuffelberenjacht.

berenjacht

Na België en Australië is er in Nederland ook de hype te zien. In het hele land staan knuffelberen achter de ramen, zodat kinderen knuffels kunnen zoeken. Het spel helpt de kinderen in deze crisistijd met buiten spelen. Het is de bedoeling dat de kids een ommetje kunnen maken en een frisse neus halen. In 3 dagen tijd heeft de Facebookpagina Berenjacht Nederland al ruim 31.000 leden en het aantal groeit met de minuut. Een diploma, stickers, berenbingo en zelfs medailles scoren, zorgt voor nieuwe uitdagingen in het spel.

gedrag

Uit diverse onderzoeken blijkt dat het groepsgedrag in een crisissituatie op korte termijn bestaat uit volgzaamheid, naastenliefde en hamsteren. We ervaren een sterke lotsverbondenheid en richten ons op de meest lokale medemensen, zoals de buren.

Uit sommige onderzoeken blijkt dat mensen hebzuchtig worden. Andere onderzoeken voorspellen juist solidariteit en medemenselijkheid. Uva wetenschappers onderzochten het effect van druk op mensen (Van der Cruyssen, 2019) en komen met een hoopvolle conclusie: mensen zijn ook onder druk onbaatzuchtig.

Laten wij hopen dat dit gedrag ook op lange termijn gehandhaafd blijft.

Als er iets speelt, laat het dan de kinderen zijn…!

 

Astrid, 29 maart 2020

WELLICHT OOK INTERESSANT?
Fysieke intelligentie en een pil met dezelfde resultaten als een workout?
4 april 2024