Sneaker-fever en luxe pattas

23 september 2019

Uitgaven schoenensector

In het tweede kwartaal van 2019 heeft zowel de mode- als de schoenensector minder verkocht, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Winkels in schoenen zetten 2,9 procent minder om dan in dezelfde periode vorig jaar.

Echter…. Luxe sneakers vormen daarop een uitzondering!

Wist je dat jongeren maar liefst 25% van hun kledingbudget aan luxe sneakers spenderen? Dit blijkt uit onderzoek (2019) van Winkelstraat.nl.

Sneakerjagers 

Winkelstraat.nl concludeert dat luxe gympen in trek zijn bij jongeren (na analyse van 100.000 transacties van meer dan 250 winkels en merken die via de online marktplaats verkopen). Uit het onderzoek komt naar voren dat deze doelgroep gemiddeld 230 euro spendeert aan sneakers. Uitgaven van 750 tot 1000 euro voor sportieve schoenen zijn overigens geen uitzondering meer.

We deden een mini-onderzoek bij onze propedeuse studenten Commerciële Economie van Zuyd Hogeschool. En het beeld dat Winkelstraat.nl neerzet, komt overeen met de meningen van de doelgroep van 17- en 18-jarigen. Zowel internationale als Nederlandse merken zijn populair. Alexander McQueen (v.a. €300) is bij mannen en vrouwen met afstand het populairste label voor luxe sneakers. Twee gewilde Nederlandse sneakermerken zijn Mason Garments (v.a. €400) en Filling Pieces (v.a. €300). Jongeren kopen volgens Winkelstraat.nl gemiddeld 1,7 paar luxe gympen per jaar.

Same-day delivery

Een gemiddelde 12-jarige heeft volgens kenniscentrum Nibud (2019) 22 euro per maand te besteden. Een 18-jarige tien keer zoveel: namelijk 220 euro per maand. Nou, die euro’s gaan dus onder andere op aan luxe pattas.

“Jongeren nemen steeds meer het voortouw in het uitgavenpatroon in Nederland als het aankomt op fashion”, zeggen kenners.

En dat de jonge kopers ook snelheid willen, is wel duidelijk. Webshops weten dat. Schoenenzaak Omoda, die ook schoenen te koop aanbiedt via Bol.com, wil vanaf nu de mogelijkheid van same-day delivery op het dropshipping platform. Dat kan wel al in hun eigen webshop, dus verwachten zij dat ook op andere platforms.

De liefde voor sneakers gaat ver, heb ik begrepen.

Meer weten? Interessant is de nieuwe podcast, die vanaf 7 september op Youtube is te zien… Sneakerjagers on air. 

September 2019, Astrid

 

 

WELLICHT OOK INTERESSANT?
Fysieke intelligentie en een pil met dezelfde resultaten als een workout?
4 april 2024