De reset-jezelf-economie komt eraan!

18 juni 2018

‘zen’ als business model

De 21eeuw wordt steeds meer een gekkenhuis met alle bio- en technologische ontwikkelingen. Wij zijn bezig met genetisch modificeren, kunstmatige intelligentie en de toepassing van virtual reality. Deze ontwikkelingen gaan razendsnel. Onze aandacht vertroebelt door social media en Netflix. Wij zijn op zoek naar een tegenwicht. De reset-jezelf-economie komt eraan.

bloemschikken

De Japanse bloemschikkunst ikebana staat weer volop in de belangstelling. Een paar bloemen en een tak, asymmetrisch in een vaas. Hoe moeilijk kan het zijn? Bij ikebana gaat het om creëren van ruimte, om zo de schoonheid van de bloem zo goed mogelijk tot haar recht te doen komen. Sommigen zien ikebana als ‘het nieuwe yoga’. In de westerse wereld beleeft deze bloemschikkunst een revival. Het in stilte bezig zijn met takken, bloemen en compositie biedt tegenwicht aan de digitale 24/7-wereld, waaraan wij dagelijks worden blootgesteld.

  

Yoga

Ook Nederland denkt steeds meer ‘zen’. Zo wordt op 21 juni a.s. voor de 4ekeer de Internationale Yogadag gevierd. De afgelopen jaren is de populariteit van Yoga enorm gestegen, zo ook het aantal opleidingen. Overigens is het (nog steeds) een actueel discussiepunt bij deze lessen of het is toegestaan, geld te verdienen met boeddhisme. Op het beoefenen van yoga of mediteren in een tempel staat geen tarief. Hoeveel men kan geven (dana = een gift) wordt vrijgelaten Het model uit Aziatische landen is hier in Nederland niet (volledig) toepasbaar.

Ondanks de stevige concurrentie zal de vraag naar sportbegeleiding, bewegings- en voedingsadvies de komende jaren toenemen, mede ingegeven door het feit dat de burger meer moet betalen aan zijn eigen gezondheid en dus gezonder zal willen gaan leven. De markt omarmt een totaalconcept van fitness, recreatie en wellness. Er is een groei in aanbieders van yoga, meditatie, mindfulness en dieet- en lifestyle adviezen; (Rabobank, Cijfers en trends).

technologische snufjes

Maar er zijn ook nog andere trends, die zich gaan door ontwikkelen. Stel: je hebt al een halve dag mailtjes beantwoord, vergaderingen bijgewoond en aan een presentatie gewerkt. Je bent halverwege de dag, maar het voelt als een hele werkdag. Je zou dan wel even willen ‘resetten’. Je kunt een wandeling maken, bloemschikken of mediteren. Maar nu kun je ook de O2chair kopen. Het is een geavanceerde stoel waarin je na tien minuten volledig ontspannen en energiek er weer tegenaan kunt.

Ik voorzie de komende jaren een groeimarkt in de reset-jezelf-economie!

Astrid Schiepers, juni 2018

 

WELLICHT OOK INTERESSANT?
Fysieke intelligentie en een pil met dezelfde resultaten als een workout?
4 april 2024