Future trend: de zelfrijdende webshop

11 juni 2018

De SRV-man in een nieuw jasje?

“Lekker makkelijk” staat er op de winkelwagen van Erik van Haren uit Groenekan. Al meer dan dertig jaar bedient hij met zijn rijdende winkel een kring vaste klanten in Utrecht. Het aantal klanten is flink gekrompen en sterk vergrijsd, maar volgens Van Haren nog altijd groot genoeg om ervan te kunnen leven.

Groothandels begonnen in 1966 met het fenomeen de SRV (Samen Rationeel Verkopen) en in hoogtijdagen reden er wel 4.000 van dit soort winkels-aan-huis door het land. De oudere generatie kent deze rijdende winkels vast nog wel. In de huidige maatschappij is de bezorgservice echter ook niet meer weg te denken. Haal jij je broden bij de bakker, of laat je ze aan huis bezorgen? De boodschappen van AH? De foodboxen van Hello Fresh?

Bezorgservice groeit stormachtig!

Hightech thuiswinkelen

Het ziet ernaar uit dat de rijdende winkel in de toekomst in een nieuw hightech jasje wordt gestoken.

Verschillende autofabrikanten en retailers werken aan zelfrijdende bestelbussen die webshops in de nabije toekomst kunnen inzetten om artikelen aan huis te leveren.

De consument kan de bestelde artikelen afhalen, maar krijgt ook de mogelijkheid om in het busje ‘te winkelen’. Kleding kan gepast worden. Niet gekochte artikelen kunnen direct mee teruggenomen worden.

Toyota is een van de bedrijven die op het ogenblik prototypes testen. (Bron: FD)

Ford lanceerde tijdens de beurs het concept ‘autolivery‘, zelfrijdende vans en drones voor het afleveren van boodschappen in een stedelijk gebied.

Apple heeft een deal gesloten met Volkswagen over zelfrijdende busjes. De voertuigen zijn bedoeld om Apple-medewerkers te vervoeren, zo meldt The New York Times. Met deze shuttles worden Apple-medewerkers vervoerd tussen verschillende gebouwen van Apple.

Wellicht dat een volgende stap een zelfrijdende Apple-shop is, waar je apparatuur (voor reparatie) kunt aanbieden.

Ik voel er wel iets voor, zo’n walk-in closet die langs je huis komt met de nieuwste fashiontrends. Kijken, passen, nog eens passen en dan het zelfrijdend busje weer naar huis sturen…… 😉

Astrid Schiepers, juni 2018

 

 

 

 

 

 

 

 

WELLICHT OOK INTERESSANT?
Fysieke intelligentie en een pil met dezelfde resultaten als een workout?
4 april 2024