Maatschappij: Kinderen spelen minder buiten!

4 juni 2018

Piazza di San Cosimato

Over trends gesproken. Een tijdje geleden postte Maurice Goes, oud-collega en docent lichamelijke opvoeding van het Porta Mosana College de onderzoeksresultaten van Jantje Beton op Linkedin. Uit het ene artikel zou blijken dat kinderen steeds minder buiten spelen, het andere concludeerde dat kinderen het minder goed doen bij gym. Maurice stelde zichzelf de peinzende vraag ‘Wat doen we eraan?’ Dit zijn signalen die niet op zichzelf staan. Het zijn opmerkingen die ik van meerdere gymdocenten en zelfs artsen hoor. ‘Kinderen kunnen geen bal meer vangen’. Als je de grabbeldende Duitse doelman Loris Karius tijdens de Champions Leagefinale tussen Liverpool en Real Madrid hebt gezien, zou je dat inderdaad bijna gaan denken.

Klimrekken op de Piazza

Een tijdje geleden bezochten mijn vriendin Elke, mijn elf maanden oude zoontje Floris en ik Rome. Wij hebben allen een passie voor deze stad en komen er regelmatig (Ja, allen. Floris is nu ook verkocht na zijn eerste stukje pizza). Wij boeken vrijwel altijd een Bed and Breakfast omdat wij het Italaanse leven in alle vezels van ons lijf willen ervaren. Bovendien weet je dat als je bij Italianen over de vloer komt je tijdens het ontbijt verzekerd bent van sublieme koffie met een vers gebakje. Wij boekten een B&B aan Piazza di San Cosimato in één van Rome’s levendigste wijken, Trastevere. ’s Ochtends ademt het ontwakende plein de sfeer van een oase van rust uit. Marktkramers stallen hun waren uit onder de opkomende ochtendzon. Uit de koffiebarretjes ruik je de vers gemalen koffie.

  

Bambini

Maar ’s avonds tegen een uur of vijf ondergaat Piazza di San Cosimato een ware transformatie. Er spelen honderden kinderen! Aan één kant van het plein is er een speeltuintje met klimrekken voor de allerkleinsten. Midden op het plein wordt fanatiek gevoetbald. De dichtgetrokken stalen winkelluiken dienen als doeltjes. Jong en oud speelt door elkaar. Aan de zijkanten van het plein zitten de ouders, opa’s, oma’s, druk gebarend en kletsend met elkaar, soms onder het genot van een drankje.

Wat doen we eraan?’, vraagt Maurice. Ik denk dat we het antwoord niet moeten zoeken in dure, ver gezochte beleidsplannen. Antwoorden liggen vaak in hele eenvoudige dingen. Ouders, trek je kinderen van die ongezonde sofa’s en neem ze mee naar buiten. Ik hoop dat dit de trend wordt voor de komende jaren. Dan leren zij het spelen vanzelf wel.

 

Pepijn Wijnhoven, juni 2018

docent geschiedenis-aardrijkskunde-OPEDUCA, Bonnefantencollege

WELLICHT OOK INTERESSANT?
Fysieke intelligentie en een pil met dezelfde resultaten als een workout?
4 april 2024