Trendroute Salone del mobile Milano 2018

7 mei 2018

Bezoek aan de Salone del Mobile Milano 2018

Van 19 t/m 21 april werd de design- en meubelbeurs ‘Salone del Mobile’ in Milaan bezocht. Een prachtige beurs! Het is een jaarlijkse designbeurs, de grootste ter wereld voor interieurontwerp, waaronder meubels. Hier worden trends gespot die de komende jaren in de interieurs en meubels worden doorgevoerd.

Een algemeen beeld dat te zien is, is het feit dat ontwerpers en designers zich in de vormgeving duidelijk laten inspireren door het ‘oude Rome‘. In de ontwerpen komen bogen, cirkels en architraven (deurlijsten/plintlijsten) terug.

Toch zijn er ook andere thema’s die dienst doen als inspiratiebron. De seventies zijn terug van weggeweest! De kleurinspiratie die hier de basis vormt is: Purple Rain. De moderne ontwerpen stralen de sfeer uit van de disco uit de jaren ’70. Bonte kleuren als paars, koraalroze, kerrie, cognac en groen worden gemengd. De seventies vormgeving is ook terug te vinden in bijvoorbeeld het vloerkleed ‘ Dance Floor’ van G. Gabilet (zie foto 1). En ook de badkamerserie van Bisazza verwijst terug. Men treft hier accessoires, waaronder spiegels en verlichting, die uitgevoerd zijn in grote (afge)ronde vormen.

vormgeving

Ik bezocht de lancering van de nieuwe meubellijn van SPO1, een Australisch meubelmerk met ontwerpers uit verschillende Europese landen.  Kleurenpalet van de meubels is: roze, nude, oker en wordt gecombineerd met accent kleuren antraciet en marmer. Dezelfde tinten kwamen terug bij de presentatie van Paola C. Een collectie vazen en schalen geïnspireerd op natuurlijke pure, gestileerde vormen. Uitgevoerd in roze, terra cotta en karmijn kleuren. Ook hier kwam de boogvorm terug. De vormgeving wordt versterkt door het dramatisch effect van veranderend lichtspel. Dit geeft een theatraal effect. Ook hier weer veel ronde vormen.

Ook was er veel aandacht voor 3-d materialen zoals design wandpanelen.

Prachtige kleurcombinaties met geprojecteerde beelden zag ik bij Missoni, project ‘blowing in the wind‘. Een patchwork van transparante textiel en kleuren. Door de projectie van beelden en beweging ontstaat er elke keer weer een andere kleur- en vormenspel, versterkt door het (zon)licht en de reflecties ervan.

    

Sony Design met als thema ‘hidden senses‘. Slimme technische oplossingen in onze dagelijkse woonomgeving door horen, zien en voelen kun je sfeer, kleuren, licht en geur in je woonomgeving veranderen. De structuur van de kast kun je wijzigen in een andere kleur en de lijst kan ook opeen andere plek van de kast geplaatst worden met een ander afbeelding. Fluweel komt terug in meubelstoffering en gordijn. Zachte, aaibare materialen in combinatie met marmer, hout en metaal als frame met een matte gouden finish of in poedercoat. Veel ronde-, boog- en zuilvormen en slimme trucs terug te vinden in design van 2018.

Christianne Stijns, mei 2018

www.stijnstyling.nl

 

 

 

 

WELLICHT OOK INTERESSANT?
Trend of Hype: old school zweetbandje of smart sneakers? #whocares
17 juni 2024