Een eeuw van uitersten

22 januari 2018

Skiën met de klas

Afgelopen kerstmis ben ik gaan skiën met ongeveer 60 HAVO-leerlingen en 3 begeleiders van het Bonnefanten College in Maastricht. De leeftijd van de kinderen variëert tussen de 14 en 17 jaar. Wij verbleven in een gezellige, typisch Oostenrijkse jeugdherberg in Piesendorf, tussen de skigebieden van Zell am See en Kaprun.

Het is ieder jaar weer schitterend om samen met die kinderen te genieten van het sporten tussen die prachtige bergtoppen, gletsjers en naaldbossen. Sommige kinderen gaan voor het eerst mee en sommigen zien zelfs voor het eerst de bergen. Prachtig om die kopjes te zien als zij voor het eerst tussen deze enorme besneeuwde rotsformaties staan. Deze kinderen krijgen hun eerste les in een skiklasje. De eerste dagen is er nog grote hilariteit om elkaars valpartijen, maar naar een dag of drie kunnen ze zelfstandig een piste af en hoe, écht petje af! Zij leren meer dan alleen skiën.

Ze leren ook samenwerken, doorzetten, hun eigen grenzen verleggen, maar ook hun eigen grenzen aangeven.

Voor mij als docent is het een voorrecht om deze processen van dichtbij mee te mogen maken.

De schoolreis, ook aan verandering onderhevig

Het is dit jaar 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog eindigde. De Grote Oorlog, een van de grootste conflicten die de wereld ooit heeft meegemaakt. De loopgravenoorlog met befaamde slagen van Ieper, Verdun en aan de Somme die miljoenen slachtoffers het leven heeft gekost.

Wat is er in de afgelopen honderd jaar niet allemaal veranderd?

Wereldwijd heeft Europa zijn voorsprong verloren, maar de westerse landen genieten nog steeds van een grote welvaart. Zeker als je dit vergelijkt met andere historische tijdperken en met andere delen van de wereld. Ik denk ook aan verworvenheden als individuele vrijheid, solidariteit en ‘relatieve’ vrede.

Ik vraag me nu af, zouden de 14 -17 jarigen honderd jaar geleden ook op schoolreis zijn gegaan? Waar gingen ze dan naar toe? Met de broeders of nonnen naar het zwembad in een naburig dorp? Naar de watervallen van Coo, samen bidden bij de grot van Banneux?

Van een stoeltjeslift, een funpark of een ‘pizzapunt’ zullen de meesten in ieder geval nooit hebben gehoord…

 

Pepijn Wijnhoven, Docent Geschiedenis & Aardrijkskunde

Januari 2018

WELLICHT OOK INTERESSANT?
Fysieke intelligentie en een pil met dezelfde resultaten als een workout?
4 april 2024