Circulaire economie: afval is een grondstof

8 januari 2018

Oud brood is geen afval, maar een grondstof

Door het groeiende besef dat wij moeten streven naar een kringloopeconomie om onze aarde te behouden, wordt afval steeds meer als een grondstof beschouwd. Afval is allang niet meer zomaar afval.

We kennen de nieuwe kleding al, die gemaakt wordt van versleten stoffen. Circulaire kleding is hot en de Nederlandse bedrijfskledingbranche loopt hierin voorop. Nu gaat ook de jeansmarkt deze kant op. In circulaire kleding worden vezels steeds opnieuw ingezet. Dat bespaart grondstoffen, zoals katoen (katoenteelt is erg belastend voor het milieu). Daarnaast verdwijnt alleen al in Nederland 135 miljoen kleding op de afvalhoop. De hoogste tijd om anders te gaan produceren. Goede initiatieven zijn de slimme kledinglijn Rework van Van Puijenbroek, de circulaire jeans van Mud Jeans (zie foto) en ook het Leger de Heils is innovatief met ReShare.

Maar ook andere processen waarin verduurzaming centraal staat, winnen terrein. DSM en het van oorsprong Venlose Niaga hebben een tapijttegel ontwikkeld die volledig recyclebaar is. Het project Networks maakt tapijt van afgedankte visnetten. Plastic flesdoppen worden gebruikt voor het maken van skateboards van het merk Wastebords.com (zie foto) en het tassenmerk ‘Mind your bag’ maakt handtassen uit restpartijen van de meubelindustrie.

Verwarm je huis met oud brood

In Rotterdam wekt het project BroodNodig de aandacht. Oud brood wordt verzameld (zonder plastic zakjes uiteraard) in een compost bak en opgehaald (met elektrische wagens) door GroenCollect. Tot voor kort werd het brood gecomposteerd, maar nu gaan ze een stap verder en wordt het oude brood omgezet in groene energie. Oud brood is een soort superfood voor vergisters; uit een kilo brood haal je ca. zevenhonderd liter biogas. Deze duurzame energie gaat naar huishoudens binnen de regio Rotterdam. Het streven is  om een alternatief energiebeleid in Rotterdam te ontwikkelen.

Omdat er veel energie nodig is bij het bakken van brood, kost veel broodafval ook veel geld. BroodNodig laat zien dat er meerdere alternatieven zijn voor het weggooien van brood, zoals het maken van compost of biogas.

We gooien jaarlijks 127 miljoen kilo brood weg.

Mag het een sneetje minder?

Astrid Schiepers, januari 2018

Lees ook: http://www.trendzy.nl/2017/12/28/eetbaar-servies-en-hervulbare-flessen en http://www.trendzy.nl/2017/09/13/nederland-circulair-2050/

WELLICHT OOK INTERESSANT?
Fysieke intelligentie en een pil met dezelfde resultaten als een workout?
4 april 2024