Foodtrend 2018: waar rook is, is vuur

5 januari 2018

De foodtrends in 2018 staan in vuur en vlam

Na de introductie van de Big Green Egg bij restaurants en grillrooms kon het apparaat vorig jaar ook al op een grote populariteit rekenen onder de hobbykoks en bbq-helden. Niet alleen door toedoen van de ‘echte’ chefs die workshops geven (zoals bij sterrenrestaurant Librije) maar ook door de diverse bbq wedstrijden. Op diverse plekken in het land komen bbq fans samen en strijden om de eer, prijzengeld of om gewoon heerlijk te bbq‘en. YouTube verslagen en tv programma’s met praktische tips van grill-meesters worden massaal gedeeld.

De eerste officiële wedstrijden voor 2018 hebben de inschrijvingsformulieren al op hun websites klaar staan. De Vaartse Hoeve en de International Suydersee contest meldden op 1 januari jl. dat zij de eerste aanmeldingen al binnen hebben.

Open vuur koken, (koud en warm) roken en flamberen genieten in 2018 een groeiende schare fans. Moderne restaurants doen er goed aan ook gerechten uit de houtoven op de kaart te zetten. Gerookt vlees, vis en groente mogen uit de rookoven direct op het bord geserveerd worden. Aan tafel werken met vuur is niet alleen een beleving, maar biedt ook een geur-sensatie. Daarom zijn de traditionele crêpes suzette overgoten met Grand Marnier, terug van weg geweest. Crême brûlée is traditioneel en ook ‘hip’ en verdient zeker weer een plaatsje op de kaart van een restaurant.

En als je het nog niet wist: geroosterde knolselderij wordt dé groente van 2018!

Spicy en branden

Het ambachtelijk branden (roosteren) van koffiebonen is vakmanschap. Liefhebbers van koffie hebben oog voor de kwaliteit van de bonen en de kennis van het branden. Daar zal dit jaar eveneens veel aandacht aan besteed worden.

Onze smaakpapillen zullen in 2018 moeten wennen aan ‘spicy‘ bites. Rode pepers waren in 2017 al ‘hot’ (vooral als toppings op de Poké Bowls), maar deze trend zet zeker door in 2018. Voedsel mag prikkelen en teasen.

Het wordt een ‘hot’ 2018.

 

Astrid Schiepers, januari 2018

 

WELLICHT OOK INTERESSANT?
Fysieke intelligentie en een pil met dezelfde resultaten als een workout?
4 april 2024