Over eetbaar servies en hervulbare flessen!

28 december 2017

Foodmarkets duurzamer: eetbaar servies en hervulbare flessen

Afgelopen jaar zijn de foodtruckfestivals en de foodmarkets in populariteit en in aantal toegenomen.

Foodtruckfestivals waren ‘hot’ in 2017. Alleen al in de maand augustus waren er meer dan 50 verschillende food(truck)festivals en events in Nederland. Sommige zelfs meerdaags. Vanuit een rijdende keuken serveren gepassioneerde foodlovers (culinaire) hapjes en drankjes op locatie. De afgelopen jaren bieden foodtrucks, vergelijkbaar met pop-up restaurants, steeds vaker ‘gourmet cuisine’. En trending is: vegetarische en biologische gerechten. De aantrekkingskracht van de Foodtruckfestivals is groot. De bezoekersaantallen zijn booming.

Wat foodmarkets betreft timmeren wij in Nederland goed aan de weg. Denk maar aan de Foodhallen in Amsterdam, Fenix Food Factory in Amsterdam maar ook aan de foodretailconcepten van AH XL in Eindhoven en de Foodmarket van Jumbo.

Maar de ‘Borough Market‘ in London liet onlangs zien dat foodmarkets ook duurzaam zijn. De zeer bekende Borough market is een gedeeltelijk overdekte markt, gevestigd in het centrum van London. Ruim 100 (kleine) foodstalletjes met o.a. vis, groente, koffie en brood zijn er dagelijks geopend voor consument én detaillist. Afgelopen zomer werd besloten dat er geen plastic flesjes met water meer worden verkocht. Alle plastic bottles (waste) worden verbannen uit de marktkramen en de komende maanden komen er gratis watertappunten met hervulbare flessen. De hervulbare flessen zijn van gerecycled plastic. Een mooi initiatief! Is Nederland hier ook klaar voor?

Duurzaam afval

Omdat de Foodtruckfestivals veel bezoekers trekken, is er ook veel afval. Een mooie trend (die nog op hele kleine schaal wordt toegepast) is het ontwikkelen van eetbaar servies. Het scheelt een berg afval als je niet alleen je vingers en je bord aflikt, maar het hele bestek (inclusief glas) kunt verorberen, toch?

    

Buiten Nederland is het eetbaar servies sterk in opmars. Wij blijven (nog) wat achter, maar de ontwikkelingen zijn hoopvol.

Zo is er al servies gemaakt uit zeewier, tarwezemelen, tempeh en gierst:

Biotrem.eu in Polen maakt borden en bestek uit tarwezemelen. Het servies is eetbaar en biologisch afbreekbaar binnen 30 dagen.

Kickstarter Loliware.com maakt drinkbekers en rietjes (lolistraw, zie foto’s) uit zeewier in prachtige kleuren en vormen.

Het Indiaas bedrijf Bakeys.com vervaardigt eetbare lepels.

Meerdere innovaties zullen niet uitblijven in 2018.

Het is mogelijk.. Ik at tenslotte in mijn jeugdjaren ook al ‘suikerpapier’….

Astrid Schiepers, december 2017

 

WELLICHT OOK INTERESSANT?
Trend of Hype: old school zweetbandje of smart sneakers? #whocares
17 juni 2024