Pottery is de nieuwe styletrend

29 oktober 2017

Pottery is de nieuwe styletrend

Binnen de ontwikkeling van kleuren en materialen in de interieurstyling, zien we op het moment weer een herwaardering en opleving van keramiek.

Keramiek zien wij terug in woonaccessoires zoals vazen, servies en (bloem)potten met een natuurlijk kleurenpalet van licht tot donker.

  

Kleuren, tonen en tinten

  • De (gebakken) keramiek is er in diverse kleuren. Vooral in de tinten warme aarde, gebrande aarde (de zogenaamde rood/bruine tinten). Maar daarnaast zien wij ook donker gebrande tinten als diepbruin en antraciet, blauw en groen.
  • De oppervlakte van het keramiek heeft vooral een matte finish.
  • Vormgeving is vooral minimalistisch en puur.

De recente tentoonstelling van de keramiek van veelzijdig getalenteerde Italiaan Ettore Sottsass (1917-2007) in het Stedlijk Museum, loopt parallel aan deze ontwikkeling. In de tentoonstelling ligt het accent op zijn collectie van toegepaste producten. Deze ontwerper en architect introduceerde architectonische vormen binnen alledaagse en toegepaste producten als servies en vazen in bijzondere kleurencombinaties. De in 2007 overleden architect en industrieel vormgever was een van de belangrijke vormgevers binnen de Memphis groep in de jaren tachtig. Daarnaast ontwierp hij ook veel voor de Italiaanse merken Alessi en Artemide.

Een deel van het kleurgebruik zien we nu weer terug in kleurencombinaties in het interieur, zoals roze/koraal en zeegroen.

 

Retail

Naast de botanische trend met veel groentinten zien wij een opkomst van de warme aardtonen in de interieurstyling met accenten als steenrood, caramel en nude. Vooral deze combinaties geven een bijzondere nieuwe kleur beleving aan het interieur van de consument.

De “klassieke” finishing touch in deze interieurkleurtrend wordt bekroond met een subtiel gebruik van koper en goudkleurige elementen.

Skandinavische stores als Sostrene Grene ( https://sostrenegrene.com/nl/ ) bieden een betaalbaar aanbod van mooie minimalistisch vormgegeven accessoires in vergrijsde tonen en naturetinten als terracotta, blauw en groen.

Herwaardering

Veel Nederlandse ontwerpers houden zich volop bezig met keramiek. Een voorbeelden is Atelier NL. Studio Cor Unum werkte onlangs met een ontwerpster aan servies van hergebruikt keramiek. In het kader van het 400-jarig bestaan van het Arita-aardewerk werd er een samenwerkingsproject met Japan gerealiseerd.

Wellicht als tegenhanger van het 3D-printen, komt de hunkering naar het oude ambacht weer terug. Ambachtelijke keramiek, alles net niet perfect en daarom zo mooi.

 

Christianne Stijns, november 2017

www.stijnsstyling.nl

WELLICHT OOK INTERESSANT?
Fysieke intelligentie en een pil met dezelfde resultaten als een workout?
4 april 2024