Nederland Circulair in 2050 ?

13 september 2017

Nederland Circulair in 2050 ?

Deze zomer presenteerde Jan Jonker (Hoogleraar duurzaam ondernemen) een landelijk onderzoek uitgevoerd naar de stand van zaken rondom circulaire economie. In de circulaire economie bestaat geen afval. Uitgangspunt van circulaire economie is het organiseren van kringlopen rondom grondstoffen, materialen, onderdelen of producten.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat de circulaire economie in Nederland nog maar nauwelijks uit de startblokken is gekomen. Organisaties zijn vooral bezig met recycling of met eco-systemen. Een hele weg nog te gaan dus, vooral omdat de overheid streeft naar ‘Nederland Circulair in 2050’. Veel ondernemers zijn daar helaas nog niet aan toe. Ze vinden het ingewikkeld.

Het ideaalbeeld zou zijn dat afval niet alleen maar opnieuw wordt ingezet (recycling) maar dat er geen afval meer ontstaat. Producten die lang meegaan, makkelijk te repareren zijn, die na hun levenscyclus goed te demonteren zijn of een aantal maal te upgraden.

Dit betekent een accent op andere business modellen, zoals reparatiediensten, verhuur, lease, recycling e.d.

Jeans, zwammen en papier

  • In Limburg komen wij MMD Design Innovation (www.mmd.nl) tegen die al een tijdje aan de weg timmert en onder andere versleten jeanskleding verwerkt tot DenimX (een stevig biologisch afbreekbaar plaatmateriaal) waar hippe stoelen en lampen van gemaakt kunnen worden.
  • WesterZwam.nl in Drenthe kweekt oesterzwammen op koffiedik. Deze organisatie gelooft in circulaire economie en werkt aan lokale voedselproductie en dat in samenwerking met anderen. Zij kweken oesterzwammen op het koffiedik van restaurants uit de buurt en verkopen de paddenstoelen aan hun terug. Dit alles doen zij op de fiets.
  • Paperwise.eu maakt milieuvriendelijk duurzaam papier. PaperWise geeft landbouwafval een tweede leven. Bladeren en stengels die overblijven van de oogst worden bewerkt tot grondstof voor kwalitatief hoogwaardig papier en karton.

  

Grondstoffen zijn schaars! Gelukkig zijn er wel al diverse trends te ontdekken; grote en kleine initiatieven die van de grond komen.

Doen is het nieuwe denken. Doe jij als organisatie ook mee?

Misschien gaan wij 2050 dan toch nog halen…

 

Astrid Schiepers, september 2017

 

WELLICHT OOK INTERESSANT?
Fysieke intelligentie en een pil met dezelfde resultaten als een workout?
4 april 2024