BEAUTY EN BAARDEN

4 september 2017

In de wereld van cosmetica Tijdens het vorige academische schooljaar heb ik lesgegeven in Rusland. Aan de Staats Universiteit van Nizhny Novgorod om specifieker te zijn.

In de wereld van cosmetica

Tijdens het vorige academische schooljaar heb ik lesgegeven in Rusland. Aan de Staats Universiteit van Nizhny Novgorod om specifieker te zijn. Een interessante periode, moet ik zeggen. Ik heb mij daar geen moment verveeld. Niet de gebouwen en de cultuur, maar vooral de studenten inspireerden mij om dit blog te schrijven.

Rusland en Beauty

Wat mij gelijk opviel, was de uitstraling van de jonge dames. Ze verschenen iedere dag (stipt op tijd) geheel gesoigneerd met make-up, gelakte nagels en gekrulde lokken ten tonele. Volledig in stijl schoven zij aan in de collegebanken. Het leek wel de rode loper. Ik dacht eerst nog ‘ze gaan straks vast naar een belangrijke bijeenkomst’, maar op een gegeven moment merkte ik dat dit niet het geval was. Kleding, hoge hakken en make-up speelt bij deze jonge vrouwen een belangrijke rol. Ik voelde mij iedere dag weer een beetje underdressed. Hun verklaring was “Kleed je iedere dag alsof je naar een feestje gaat, draag met trots hoge hakken en laat als het kan altijd je schoonheid zien!”. Wereldwijd kopen vrouwen uit Rusland de meeste beauty producten: 25% van hun maandsalaris gaat er aan op. Dat is een behoorlijk gevulde toilettas.

Nederland en Beauty

We smeren, camoufleren, kleuren en kliederen overigens ook in Nederland veel. We besteden er met zijn allen ruim 2,8 miljard euro. De Nederlandse cosmeticamarkt is in omzet volgens de Nielsen-cijfers gestegen met 1,3% ten opzichte van het jaar daarvoor. Uiterlijke verzorging is belangrijk. Nederlandse mannen en vrouwen besteden 0,6 uur meer tijd aan uiterlijke verzorging dan het wereldwijde gemiddelde van 4 uur per week. Cosmetica staat op de 2e plaats (ná diervoeding) in de verkopen online. Beautybloggen is BIG-business. Cynthia Schulz (Miss Lipgloss, nu Cynthia.nl) was één van de eerste Nederlandse beautybloggers. En met succes!

Na de gel- en acrylnages, de wimperextesions en de permanente make-up, zijn nu de wenkbrauwen (‘wenkies’) in de beautybranche ‘de talk of the day’. Lace front eyebrows, oftewel aanplakwenkbrauwen, gaan vast en zeker een hit worden in de schappen van de drogisterijen.

Mannencosmetica

Ondanks het feit dat fabrikanten zich blijven uitsloven om de Nederlandse man te verleiden voor deze producten, staat de markt van mannencosmetica al een paar jaar onder druk. Het blijft vooral bij verzorgingsproducten. Decoratieve cosmetica breekt niet echt door. De baardtrend van 2016 is waarschijnlijk de oorzaak van de verminderde verkoop in gezichtsproducten voor mannen. Op zich is dat vreemd, want mannen met een échte baard hebben over het algemeen helemaal niets met trends. Voor deze groep mannen is dragen van een baard a way of life. Men-only barbershop Schorem in Rotterdam illustreert dit.

Dat ik uiterlijke verzorging zelf ook belangrijk vind, is niet te ontkennen. Ik wijt het aan de genen. Mijn moeder runde ruim veertig jaar haar eigen schoonheidsinstituut. Mijn dochter houdt trouwens ook wel van een likje verf. Die 5 uur per week redden wij thuis met gemak……

 

Astrid Schiepers, juni 2017

WELLICHT OOK INTERESSANT?
Fysieke intelligentie en een pil met dezelfde resultaten als een workout?
4 april 2024