Schoevers 4.0

19 juli 2017

Schoevers 4.0?

Velen kunnen het zich nog herinneren. De top in Nederland, het neusje van de zalm. Wie kent de secretaresse opleiding van Schoevers niet? Als je deze had afgerond, was je verzekerd van een baan. De stijlvolle dames zaten overal: in grote bedrijven, bij de overheid en zelfs in het buitenland. Meestal vrouwen, soms een man (ja, die werden er óók opgeleid) wikkelden de correspondentie af, boekten de reizen, maakten notulen in stenoschrift. Ze waren gatekeeper, luisterend oor, pragmatici en stonden klaar met persoonlijk advies. De opleiding bestaat nog en straalt nog steeds kwaliteit uit. Dat wil je ook van een instituut met 100 jaar ervaring. Er wordt zelfs nog 100% baangarantie gegeven. Tegenwoordig heet het vak ‘Managementsupport’.

 

De elektronische assistent verovert Nederland. Als wij kijken naar de digitale trends en de productplannen van grote technologische bedrijven, valt op dat er heel veel aandacht is voor intelligente digitale assistenten. Schoevers 4.0 zeg maar. Een kans voor bazen, ondernemers of andere leidinggevenden, want ze hoeven het niet meer zelf te doen. Het tijdperk van de digitale assistent komt eraan!

Apple introduceert in 2018 de Apple Homepod, stembediening voor al je apparatuur (en voor domotica). Niet voor de nerds, de rich & famous dus, maar gewoon voor het huishouden of voor de zaak.

Typen is zilver, spreken is goud

Als wij Silicon Valley geloven dan heeft onze aangeleerde zelfredzaamheid geen toekomst meer. Want bij de presentaties op de ‘developer conferences’ in mei 2017 opviel, waren de grote aandacht voor intelligente digitale assistenten. Denk maar aan de hulp van Google Assistant, Facebooks Messenger, Amazon Echo Show, Google Home… Mede door de technologie van spraakherkenning en de intelligente lens kunnen deze assistenten zelf veel en veel sneller leren. Het wordt een doorbraak genoemd. Stemtechnologie zet door!

Zal ‘zij’ straks een meeting verkeerd plannen of een te kleine vergaderruimte reserveren?

Zal zij het aanvoelen als je ‘je dag niet hebt’?

Je kunt je digitale assistent straks niet in de ogen kijken.

Je kunt waarschijnlijk niet even gezellig kletsen of een beetje roddelen.

 

Liever een assistent van vlees en bloed? Het verschil zit hem vast en zeker in het ‘menselijke aspect’. En.. fouten maken mag.

 

Astrid Schiepers, juli 2017

 

 

WELLICHT OOK INTERESSANT?
Fysieke intelligentie en een pil met dezelfde resultaten als een workout?
4 april 2024