KILLERBODY EN VINTAGE FITNESS

18 juli 2017

Deze week werd er weer eens een pakketje bezorgd van Bol.com. ’s Avonds werd het geheim onthuld. Het bleek een boek te zijn met op de voorkant een fraaie, jonge en slanke dame met een sixpack.

Nederland slaat massaal aan het fitnessen

Deze week werd er weer eens een pakketje bezorgd van Bol.com. Dat gebeurt regelmatig.
’s Avonds werd het geheim onthuld. Het bleek een boek te zijn met op de voorkant een fraaie, jonge en slanke dame met een sixpack. Ik stond oog in oog met Fajah Lourens en haar ‘Killerbody’. Het was niet verkeerd bezorgd. Het was écht besteld. Door mijn dochter…

Eigenlijk heb je als vrouw van de 21e eeuw té veel mogelijkheden om te sporten. Je kunt yoga doen in een warme blokhut, boutique fitness op hightech SKILLMILL-apparatuur, je onderdompelen in de nieuwe sweat-scene of als weekendatleet gaan triathlonnen.

Als je dit leest, denk je dat dit al eeuwen duurt. Maar 40 jaar geleden bestond deze female fitness infrastructuur nog niet. Dat hebben wij te danken aan Jane Fonda, die in haar workout studio in L.A. de wereld veroverde met boek, videobanden én de lycra leggings. Tot die tijd was de gym bedoeld voor mannen. In 1979 verscheen ‘The Jane’ ten tonele en zij zorgde voor een ommekeer.

De bestverkochte DIY-videoband ever, werd in 2014 in een re-release opnieuw in de markt gezet door de toenmalige 77-jarige

Als DVD uiteraard en als digital download. Het geheim van het succes? Iedereen kon meedoen. Go for the burn! Sweat!

De fitnessmarkt bevindt zich momenteel in een heel bijzondere tijd: nog nooit is de behoefte bij de consument zó groot geweest om te gaan sporten. De cijfers in het recent verschenen Rabobank Cijfers en Trends rapport 2016-2017 liegen er niet om: 20% van alle Nederlanders ouder dan 15 jaar doet aan fitness. Opvallend is dat ‘meer sporten’ in de top 5 van belangrijkste goede voornemens is binnengedrongen.

Door zowel de maatschappelijke druk (we moeten meer gaan sporten want wij bewegen te weinig) als door de sociale druk (we vinden het belangrijk om er goed uit te blijven zien) is Nederland massaal aan het fitnessen geslagen. Jongeren sluiten zich aan bij digitale clubs. Apps, wearables en devices brengen sporters massaal samen in online fitnesscommunities. Ondanks de toenemende concurrentie van het groeiend aantal low budgetfilialen, liggen er voldoende kansen voor fitness.

Als tegenreactie op de grote ketens ontstaan er allerlei kleinschalige, innovatieve concepten. Ze spelen in op een doelgroep die behoefte heeft aan persoonlijke begeleiding, voedingsadviezen en preventieve tips. “Strong is the new sexy” is het motto bij de nieuwste fitnessrage voor jonge vrouwen. En de social media staan er vol mee!

Ik ga dat boek toch ook maar eens lezen….

Astrid Schiepers

 

 

WELLICHT OOK INTERESSANT?
Fysieke intelligentie en een pil met dezelfde resultaten als een workout?
4 april 2024